Iberico bellota –kinkkua siivutettuna
Rapeakuorista leipää
Laadukasta oliviiöljyä
Manzanilla (tai muita espanjalaisia) oliiveja
Verkkomelonia kuutioituna tai pitkinä lohkoina
250g Orechhiette pastaa
50g tai enemmän serrano kinkkua
100g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita (kaupansienet käyvät myös vallan hyvin, mm siitakesieni, Baby bella tai tummat herkkusienet ovat aivan mainioita)
Oliiviöljyä
Tuoretta salviaa
2 valkosipulin kynttä
2dl kermaa
2dl pastan keitinlientä
Mustapippuria myllystä
Merisuolaa
Lehtipersiljaa
Parmesaaniraastetta
Kiehauta kevyesti suolattuun vettä ja keitä pasta ohjeiden mukaisesti Al denteksi. Kuullota silputtu kinkku sienten kera oliiviöljyssä isolla pannulla. Silppua ja lisää salvia, valkosipuli ja hieman niiden jälkeen kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 min. Ku pasta on valmista, siirrä se reikäkauhalla suoraan pannulle kastikkeen sekaan. Ohenna keitinvedellä tarpeen mukaan ja ripottele runsaasti lehtipersiljaa ja parmesan raastetta päälle. Viimeistele maku suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.
Hyvää leipää, sellaista jossa on hyvä ja rapea kuori sekä kunnolla makua. On vain hyvä jos leivässä on ilmataskuja, ne keräävät ihanat tomaatin mehut sisäänsä.
Hyvää oliiviöljyä, ruohoista ja vihreää
Kypsiä tomaatteja
Valkosipulin kynsi
Sormisuolaa (ja pippuria myllystä)
Leikkaa tomaatit puoliksi ja raasta ne juustoraastimella. Aseta raastin kulhon päälle niin että kaikki ihanat nesteet tomaateista valuu suoraan kulhoon.
Leikkaa leipä tai patonki pituussuunnassa niin että alapuolelle jää kuori. Paahda leipä niin että se saa hieman väriä. Älä polta. Raasta valkosipuli suoraan leipään ja lisää tomaattiraaastetta. Viimeistele sormisuolalla ja pippurilla. Valuta leipien päälle halutessasi oliiviöljyllä.
750 g puikula perunoita
3 rkl oliiviöljyä
Sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
Espanjalaista paprikaa jauhettuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta timjamia ja persiljaa
1.5 desilitraa kunnollista majoneesia (itsetehty on aina tietenkin parhainta)
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1.5 rkl vastapuristettua sitruunamehua
Valkosipuli-aioili
Sekoita murskattu valkosipuli, majoneesi, oliiviöljy, sitruunamehu sekä suola ja pippuri monitoimikoneessa tai blenderissä kunnes se on tasaista. Maistele silloin tällöin mausteita lisätessäsi. Anna aiolin levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen tarjoilua. Tämä kannattaa tehdä etukäteen.
Patatas bravas
Kiehuta perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä ja ota ne pois kiehumasta juuri ennen kuin ne ovat pehmenneet. Noin 10 minuuttia. Valuta ja kuivaa.
Puolita jäähdytetyt perunat pituussuunnassa. Kuumenna valurautapannu liedellä kunnes se on erittäin kuuma. Lisää oliiviöljy ja lisää perunoita pienissä erissä paistumaan. Pannu ei saa olla liian täysi missään vaiheessa muuten perunat eivät ruskistu. Ruskista perunoita niin kauan että ne ovat kullanruskeita molemmilta puolilta, noin kaksi minuuttia per puoli. Nousi perunat pannulta joko pihdeillä tai reikäkauhalla ja siirrä ne lautaselle jonka päällä on talouspaperia. Kun ne ovat vielä kuumia, ripottele päälle sormisuolaa, pippuria, paprikaa ja timjamia. Ripottele persiljaa koristeeksi perunoiden päälle ja tarjoile samantien aiolin kanssa. Nauti!
noin 15 isoa katkarapua tai useampi pienempää.
2 rkl espanjalaista oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
0,5 dl valkoviiniä
Yksi sitruuna viipaleina
Tuoretta persiljaa
Merisuolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Rapeakuorista leipää tai patonkia
Osta katkarapuja joita ei ole kuorittu, mutta kuorettomatkin käy. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, anna niiden sulaa huoneenlämmössä siivilässä jotta ne eivät olisi liian kosteita pannulle laitettaessa. Muista pyöritellä niitä sulattamiseen aikana, että ne sulavat tasaisesti.
Siivuta valkosipulin kynnet ja sitruuna. Leikkaa sitruuna puolipyöreiksi siivuiksi. Hienonna persilja.
Mausta katkaravut suolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja hippusella paprikaa.
Kuumenna pannu hellalla, lisää siihen valkosipulit ja pyörittele ne oliiviöljyssä. Lisää katkaravut (kuorelliset ovat maukkaampia mutta ne voi olla hankala kuoria syödessä) maustepuoli alaspäin. Anna niiden olla pannulla noin minuutti, käännä katkaravut ja lisää valkoviini. Lisää joukkoon sitruunaviipaleet ja puolet persiljasta. Ravista pannua ja kypsennä katkarapuja vielä noin puolitoista minuuttia. Tajoile katkaravut laakeasta astiasta. Koristele persiljalla ja nauti rapeakuorisen leivän kera.