Reseptit

Tapasillallinen

Iberico bellota –kinkkua siivutettuna

Rapeakuorista leipää

Laadukasta oliviiöljyä

Manzanilla (tai muita espanjalaisia) oliiveja

Verkkomelonia kuutioituna tai pitkinä lohkoina

Manchego-juustoa 

Sienikastike pastalle

250g Orechhiette pastaa 

50g tai enemmän serrano kinkkua 

100g mustia torvisieniä tai suppilovahveroita (kaupansienet käyvät myös vallan hyvin, mm  siitakesieni, Baby bella tai tummat herkkusienet ovat aivan mainioita)

Oliiviöljyä

Tuoretta salviaa

2 valkosipulin kynttä 

2dl kermaa

2dl pastan keitinlientä

Mustapippuria myllystä

Merisuolaa

Lehtipersiljaa

Parmesaaniraastetta 

Kiehauta kevyesti suolattuun vettä ja keitä pasta ohjeiden mukaisesti Al denteksi. Kuullota silputtu kinkku sienten kera oliiviöljyssä isolla pannulla. Silppua ja lisää salvia, valkosipuli ja hieman niiden jälkeen kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 min. Ku pasta on valmista, siirrä se reikäkauhalla suoraan pannulle kastikkeen sekaan. Ohenna keitinvedellä tarpeen mukaan ja ripottele runsaasti lehtipersiljaa ja parmesan raastetta päälle. Viimeistele maku suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

 

Pan con tomate

Hyvää leipää, sellaista jossa on hyvä ja rapea kuori sekä kunnolla makua. On vain hyvä jos leivässä on ilmataskuja, ne keräävät ihanat tomaatin mehut sisäänsä. 

Hyvää oliiviöljyä, ruohoista ja vihreää

Kypsiä tomaatteja

Valkosipulin kynsi 

Sormisuolaa (ja pippuria myllystä)

Leikkaa tomaatit puoliksi ja raasta ne juustoraastimella. Aseta raastin kulhon päälle niin että kaikki ihanat nesteet tomaateista valuu suoraan kulhoon. 

Leikkaa leipä tai patonki pituussuunnassa niin että alapuolelle jää kuori. Paahda leipä niin että se saa hieman väriä. Älä polta. Raasta valkosipuli suoraan leipään ja lisää tomaattiraaastetta. Viimeistele sormisuolalla ja pippurilla. Valuta leipien päälle halutessasi oliiviöljyllä.

 

Patatas bravas

750 g puikula perunoita 

3 rkl oliiviöljyä

Sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Espanjalaista paprikaa jauhettuna

3 valkosipulin kynttä murskattuna

Tuoretta timjamia ja persiljaa

1.5 desilitraa kunnollista majoneesia (itsetehty on aina tietenkin parhainta)

2 rkl hyvää oliiviöljyä

1.5 rkl vastapuristettua sitruunamehua 

Valkosipuli-aioili

Sekoita murskattu valkosipuli, majoneesi, oliiviöljy, sitruunamehu sekä suola ja pippuri monitoimikoneessa tai blenderissä kunnes se on tasaista. Maistele silloin tällöin mausteita lisätessäsi. Anna aiolin levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen tarjoilua. Tämä kannattaa tehdä etukäteen. 

Patatas bravas

Kiehuta perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä ja ota ne pois kiehumasta juuri ennen kuin ne ovat pehmenneet. Noin 10 minuuttia. Valuta ja kuivaa. 

Puolita jäähdytetyt perunat pituussuunnassa. Kuumenna valurautapannu liedellä kunnes se on erittäin kuuma. Lisää oliiviöljy ja lisää perunoita pienissä erissä paistumaan. Pannu ei saa olla liian täysi missään vaiheessa muuten perunat eivät ruskistu. Ruskista perunoita niin kauan että ne ovat kullanruskeita molemmilta puolilta, noin kaksi minuuttia per puoli. Nousi perunat pannulta joko pihdeillä tai reikäkauhalla ja siirrä ne lautaselle jonka päällä on talouspaperia. Kun ne ovat vielä kuumia, ripottele päälle sormisuolaa, pippuria, paprikaa ja timjamia. Ripottele persiljaa koristeeksi perunoiden päälle ja tarjoile samantien aiolin kanssa.  Nauti!

 

Valkosipuli-sitruuna katkaravut

noin 15 isoa katkarapua tai useampi pienempää. 

2 rkl espanjalaista oliiviöljyä

4 valkosipulin kynttä 

0,5 dl valkoviiniä

Yksi sitruuna viipaleina

Tuoretta persiljaa

Merisuolaa

Mustapippuria

Paprikajauhetta 

Rapeakuorista leipää tai patonkia

Osta katkarapuja joita ei ole kuorittu, mutta kuorettomatkin käy. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, anna niiden sulaa huoneenlämmössä siivilässä jotta ne eivät olisi liian kosteita pannulle laitettaessa. Muista pyöritellä niitä sulattamiseen aikana, että ne sulavat tasaisesti. 

Siivuta valkosipulin kynnet ja sitruuna. Leikkaa sitruuna puolipyöreiksi siivuiksi. Hienonna persilja. 

Mausta katkaravut suolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja hippusella paprikaa. 

Kuumenna pannu hellalla, lisää siihen valkosipulit ja pyörittele ne oliiviöljyssä. Lisää katkaravut (kuorelliset ovat maukkaampia mutta ne voi olla hankala kuoria syödessä) maustepuoli alaspäin. Anna niiden olla pannulla noin minuutti, käännä katkaravut ja lisää valkoviini. Lisää joukkoon sitruunaviipaleet ja puolet persiljasta. Ravista pannua ja kypsennä katkarapuja vielä noin puolitoista minuuttia. Tajoile katkaravut laakeasta astiasta. Koristele persiljalla ja nauti rapeakuorisen leivän kera. 

 

Liity sähköpostilistallemme!
Tilaa Iberiankinkun uutiskirje. Saat tietoa uusista tuotteistamme ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaajalle lähetämme heti alennuskoodin.
    Tilaa uutiskirje tästä